Skip to content
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ | ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ! | ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Όταν τελειώσει η επέμβαση, ο γιατρός θα σας έχει ήδη φορέσει έναν ελαστικό κορσέ, τον οποίο θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί πριν την επέμβαση. Ο κορσές θα πρέπει απαραίτητα να καλύπτει όλα τα σημεία εκείνα στα οποία έγινε κοιλιοπλαστική και λιποαναρρόφηση. Ο κορσές μετά την κοιλιοπλαστική και λιποαναρρόφηση έχει βαρύνουσα σημασία. Η καλή εφαρμογή του είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στο τελικό καλό αποτέλεσμα. Αυτό, διότι συμπιέζει τα κενά τα οποία μένουν κάτω από το δέρμα, μετά την αναρρόφηση του λίπους, κάνοντάς τα να «κολλήσουν» στο σωστό σημείο. Δηλαδή είναι κάτι παρόμοιο με το γύψο που βάζει κανείς στο χέρι του όταν το σπάσει.

κορσες για γυναικες μετα απο κοιλιοπλαστικη

Επίσης βοηθάει να μη μαζεύονται πολλά υγρά και αιματώματα στα κενά που δημιουργούνται κάτω από το δέρμα. Θα πρέπει να είναι αρκετά στενός, καθ’ όλη την περίοδο που θα χρειαστεί να τον  εφαρμόζετε στην περιοχή. Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας θα παρατηρήσετε ότι το οίδημα μειώνεται κι επομένως η περίμετρος του σώματός σας μειώνεται σε πόντους. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ρούχα, που πριν σας στένευαν, αρχίζουν να γίνονται πιο «άνετα». Εάν σε αυτήν τη φάση αισθανθείτε ότι ο κορσές αρχίζει να είναι φαρδύς για εσάς, τότε θα πρέπει ή να τον στενέψετε ή να προμηθευτείτε άλλο, μικρότερο κορσέ.

κορσες μετα από πλαστικη κοιλιας

Θα τον φοράτε 24 ώρες το 24ωρο, για ένα διάστημα 4 εβδομάδων. Μπορείτε να τον βγάζετε μόνο για να κάνετε μπάνιο ή για να πάτε στην τουαλέτα. Καλό είναι να έχετε 2 κορσέδες, έτσι ώστε όταν ο ένας λερώνεται, να φοράτε τον άλλο μέχρι να τον πλύνετε.

Από την επόμενη ημέρα της κοιλιοπλαστικής, θα αρχίσετε να έχετε κάποιο οίδημα, το οποίο σιγά-σιγά θα υποχωρήσει. Ανεβαίνοντας στη ζυγαριά μην ανησυχήσετε αν διαπιστώσετε ότι είστε 2 ή 3 κιλά βαρύτερη/ος. Στην πράξη πρόκειται για τα κιλά του πρηξίματος. Το οίδημα αυτό πιθανότατα θα αφορά και τα γεννητικά όργανα, ιδίως στους άνδρες. Κάτι τέτοιο καλό είναι να το περιμένετε και να μην σας ανησυχήσει.

Εκτός από το πρήξιμο, πρόκειται να έχετε και κάποιους μώλωπες (μελανιές), οι οποίοι σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν. Επίσης πιθανόν να παρατηρήσετε ελαφρύ πυρετό, μέχρι 38ο C, κατά τις πρώτες 3 ημέρες, μετά την κοιλιοπλαστική. Μην ανησυχήσετε, διότι δεν οφείλεται σε μόλυνση. Είναι κάτι το σύνηθες και άνευ σημασίας. Αν η θερμοκρασία αυτή είναι πάνω από 38ο C, αν διαρκεί πάνω από 3 ημέρες, ιδίως εάν συνοδεύεται με ερυθρότητα σε κάποια περιοχή του δέρματος ή συνoδεύεται από άλλα συμπτώματα (πονοκέφαλοι, δυσκολία αναπνοής  κλπ) επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Τις πρώτες 24 ώρες, προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά, ξεκινώντας τη λήψη τους όταν σας πει ο γιατρός σας.

Το θέμα του πόνου διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο .

Πόσο έντονη είναι αυτή η αίσθηση εξαρτάται από την έκταση της περιοχής που έχει γίνει η επέμβαση και από την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου. Για μικρές περιοχές η ενόχληση αυτή είναι μικρή, σε βαθμό που μπορεί κανείς να εργαστεί την επόμενη μέρα. Για μεγαλύτερες περιοχές μπορεί να χρειαστούν 2 έως 5 ημέρες εκτός εργασίας.

Συνήθως, η ενόχληση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και από μόνα τους πολλά άτομα  δε θεωρούν ότι χρειάζονται παυσίπονα. Όταν όμως είναι λίγο μεγαλύτερη η ενόχληση αυτή, τα παυσίπονα συνήθως είναι σε θέση να την ελέγξουν αρκετά καλά.

Εάν αισθανθείτε ζαλάδα ή τάση προς έμετο ή δυσκολία στην αναπνοή ή διάρροια ή ερυθρότητα στο δέρμα μετά την λήψη των φαρμάκων σας, καλέστε τον γιατρό σας.

Φροντίστε για την καθαριότητα της περιοχής κάνοντας καθημερινά ντους με αντισηπτικό σαπούνι. Το τρεχούμενο νερό είναι ευεργετικό στην αποφυγή των μολύνσεων. Μπορείτε να το ξεκινήσετε 3-5 ημέρες μετά την επέμβαση, αφού ρωτήσετε βέβαια τον ιατρό σας. Κατόπιν φροντίστε να στεγνώνετε καλά την περιοχή, ιδίως την περιοχή του ομφαλού. Συνεχίστε με κάποιο αντισηπτικό στην περιοχή. Η υγρασία αποτελεί ευνοϊκό περιβάλλον για τα μικρόβια και ιδίως στην περιοχή του ομφαλού δημιουργεί πολύ συχνά μολύνσεις. Για το λόγο αυτό φροντίστε να είστε πολύ σχολαστικοί με την καθαριότητα και το στέγνωμα του ομφαλού.  

Μην εκθέσετε χωρίς αντηλιακό, σε πολύ ηλιοφάνεια ή solarium τα σημεία των τομών για έξι μήνες μετά την κοιλιοπλαστική. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσχρωμίες, δηλαδή διαφορετικό χρωματισμό, που συνήθως είναι σκουρόχρωμος.

Πιθανόν ο γιατρός σας θα σας πει ότι καλό είναι να περπατάτε ή έστω να κινείτε τα πόδια σας, όταν είστε στο κρεβάτι και γενικότερα να κινητοποιηθείτε όσο γίνεται νωρίτερα μετά την επέμβαση. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη θρόμβωσης στα κάτω άκρα. Όταν βρίσκεστε ξαπλωμένες/οι, τις πρώτες 2-3 μέρες, μπορείτε να κρατάτε τα πόδια σε ψηλή θέση με κάποια μαξιλάρια.

Μη σταυρώνετε τα πόδια σας, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει τοπική πήξη του αίματος.

Εάν, την περίοδο αμέσως μετά την κοιλιοπλαστική, χρειαστεί να κάνετε μεγάλα ταξίδια, προσπαθήστε να μη μείνετε πάρα πολλές ώρες ακίνητοι. Καλό θα ήταν κάθε μία ή δύο ώρες να κάνετε ένα ελαφρύ βάδισμα. Η πτήση με αεροπλάνο δεν επηρεάζει, αλλά η ακινησία που προϋποθέτουν υπερατλαντικά ταξίδια μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Για να το αντιμετωπίσετε, καλό θα ήταν να κινήστε μέσα στο αεροπλάνο κατά διαστήματα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αποθεραπεία και σε αυτήν, όπως σε κάθε επέμβαση, είναι μία σταδιακή διαδικασία. Δηλαδή σταδιακά κάθε μέρα που περνάει συνήθως αισθάνεται κανείς καλύτερα. 

μετα την κοιλιοπλαστικη
μετα την πλαστικη κοιλιας

Το τελικό σας αποτέλεσμα θα το έχετε μετά από τουλάχιστον 3 μήνες ή μετά από ένα χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσετε να εμφανίσετε το σώμα σας. Συνήθως ένας μήνας είναι αρκετός για να έχετε μία εμφάνιση, που μπορεί να μην είναι η τελική, αλλά είναι καλύτερη από αυτό που είχατε πριν. Στον ένα μήνα δηλαδή, μπορείτε να εμφανιστείτε στην παραλία ή στο περιβάλλον σας, χωρίς να χρειαστεί να καλύπτετε τις περιοχές της κοιλιοπλαστικής. Μπορείτε να ξεκινήσετε ελαφριά γυμναστική τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση. Από εκείνη τη χρονική στιγμή και πέρα, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά το ρυθμό και την ένταση της άσκησή σας, μέχρι να φτάσετε να γυμνάζεστε κανονικά μετά την έκτη εβδομάδα ή να κάνετε άλλες κοπιώδεις εργασίες.

Καλό θα ήταν να έχετε κάποιον μαζί σας τις πρώτες 24 με 48 ώρες. Θα ήταν κάτι που θα σας βοηθούσε τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Στην μετεγχειρητική σας περίοδο σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός σας τομέας. Φροντίστε να κάνετε πράγματα τα οποία σας βοηθούν ψυχολογικά. Για τον πρώτο καιρό καλό είναι να έχετε επαφή με άτομα που βλέπουν θετικά την διαδικασία που κάνατε και γενικά είναι αισιόδοξα. Άτομα τα οποία βλέπουν μόνο αρνητικά πράγματα στα πάντα και σας κατακρίνουν για τις επιλογές σας, δε βοηθούν στην περίοδο αυτή και καλό θα ήταν να τα δείτε λίγο αργότερα.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;