Skip to content
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΛΙΑΣ / ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Πολλές φορές τίθεται το ζήτημα εάν κάποιο άτομο πρέπει να κάνει κοιλιοπλαστική ή λιποαναρρόφηση. Πολλά άτομα μάλιστα μπερδεύουν τις δύο επεμβάσεις και πιστεύουν ότι είναι επιλογή τους εάν θα κάνουν τη μία ή την άλλη επέμβαση. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αληθές διότι η κοιλιοπλαστική έχει σαφείς ενδείξεις, δηλαδή συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται. Η βασική ένδειξη της κοιλιοπλαστικής είναι η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς. Δηλαδή με άλλα λόγια μόνο τα άτομα που έχουν αρκετά μεγάλη χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιάς έχουν λόγο να σκέφτονται αυτήν την επέμβαση. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να αφορά μόνο στο δέρμα ή μόνο στο κοιλιακό τοίχωμα. Το συνηθέστερο όμως είναι να αφορά και στα δύο μαζί. Το κλασικό και σύνηθες είδος ατόμου που προσέρχεται στον πλαστικό χειρουργό για να κάνει κοιλιοπλαστική είναι εκείνο το άτομο που είτε έχασε πάρα πολλά κιλά και έχει χαλαρώσει το δέρμα της κοιλιάς, με αποτέλεσμα να «κρέμεται» ή μετά από εγκυμοσύνη παρουσιάζει χαλαρό δέρμα και κοιλιακά τοιχώματα, τα οποία συνήθως συνοδεύονται και από ραβδώσεις. Η μεγάλη απώλεια βάρους και η εγκυμοσύνη είναι άλλωστε οι δύο συνηθέστεροι λόγοι που προκαλούν τη χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιάς.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Κατάλληλα άτομα για την διαδικασία της κοιλιοπλαστικής είναι άτομα χωρίς προβλήματα υγείας, τα οποία παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, δηλαδή των μυών της περιοχής. Η χαλάρωση αυτή θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί, δηλαδή να μην είναι σε φάση που βελτιώνεται. Συνήθως, η χαλάρωση συνοδεύεται από ραβδώσεις (ραγάδες). Καλό είναι το βάρος να έχει σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Εάν βρίσκεστε σε φάση απώλειας βάρους, καλύτερα να περιμένετε μέχρι αυτό να σταθεροποιηθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε με κανένα τρόπο την κοιλιοπλαστική ως υποκατάστατο της δίαιτας και της άσκησης. Δεν είναι θεραπεία κατά της παχυσαρκίας ή μέθοδος απώλειας βάρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η χαλάρωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένδειξη της κοιλιοπλαστικής.

Επίσης, ένδειξη για την διαδικασία αυτή έχουν τα άτομα εκείνα στα οποία το δέρμα της κοιλιά «διπλώνει» και στις πτυχές αυτές, που σχηματίζονται, δημιουργούνται μολύνσεις. Οι μολύνσεις αυτές δεν πρόκειται να διορθωθούν, εάν δεν αφαιρεθεί η περίσσια του δέρματος, ώστε να πάψει να γίνεται πτυχή στην περιοχή. Ο βαθμός χαλάρωσης, που χρειάζεται προκειμένου να συστήσει ο πλαστικός χειρουργός κοιλιοπλαστική, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια και είναι καθαρό εμπειρικό.

Μερικά περιστατικά μάλιστα είναι στο όριο μεταξύ του να χρειάζονται λιποαναρρόφηση ή κοιλιοπλαστική. Σε αυτά τα περιστικά ακόμα και για τον γιατρό είναι δύσκολο να αποφασίσει την κατάλληλη διαδικασία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όσο πιο σφιχτό είναι το δέρμα τόσο μεγαλύτερη είναι η ένδειξη για λιποαναρρόφηση. Αντίστροφα θα μπορούσε να πει ότι όσο πιο μεγάλη είναι η χαλάρωση της κοιλιάς, τόσο μεγαλύτερα είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από κοιλιοπλαστική. Οι οριακές καταστάσεις, εκείνες δηλαδή στις οποίες υπάρχει οριακός βαθμός χαλάρωσης, δεν αποτελούν καλή ένδειξη ούτε για λιποαναρρόφηση ούτε για κοιλιοπλαστική. Στις περιπτώσεις αυτές η λιποαναρρόφηση, συνοδευόμενη με κοιλιοπλαστική, θα μπορούσε ίσως να είναι η καλύτερη λύση.

Τα παχύσαρκα άτομα μπορούν να κάνουν κοιλιοπλαστική, αλλά εάν σκοπεύουν να χάσουν κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να περιμένουν να την κάνουν αργότερα.

Άτομα που έχουν την τάση χηλοειδών ή υπερτροφικών ουλών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να παρουσιάσουν αυτό το πρόβλημα στην τομή της κοιλιοπλαστικής.

Επίσης άτομα που απεχθάνονται τα σημάδια, έστω και εάν αυτά καλύπτονται από το εσώρουχο, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν.

Ιδιαίτερη κατηγορία για κοιλιοπλαστική αποτελούν τα άτομα που έχουν διάταση του κοιλιακού τοιχώματος χωρίς χαλάρωση του δέρματος. Αυτά τα άτομα μπορούν να κάνουν κοιλιοπλαστική με ενδοσκοπικό τρόπο ή με κλασσικό. Αυτά τα άτομα βέβαια είναι αρκετά λίγα διότι η χαλάρωση του δέρματος και του κοιλιακού τοιχώματος συνήθως συνυπάρχουν.

 

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Σημαντικός παράγοντας οποιασδήποτε επέμβασης πλαστικής χειρουργικής, που αφορά και στην επιτυχημένη εξέλιξή της, είναι οι προσδοκίες του ατόμου να είναι ρεαλιστικές. Η κοιλιοπλαστική, όπως και κάθε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, δεν τείνουν να κάνουν το σώμα τέλειο, αλλά να το κάνουν καλύτερο.

Καμία μέθοδος δεν είναι τόσο ακριβής ώστε να διορθώνει ατέλειες, τις οποίες πολλές φορές το ανθρώπινο μάτι πρέπει να προσπαθήσει για να τις δει. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ακόμα και στο πιο όμορφα διαμορφωμένο σώμα, εάν κανείς σταθεί ώρες ολόκληρες μπροστά στον καθρέπτη και ψάχνει να βρει την ατέλεια, σίγουρα θα τη βρει. Αυτό το οποίο θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η όποια ατέλεια να μην είναι τόσο μεγάλη ώστε να είναι ευδιάκριτη από το περιβάλλον μας. Εμείς, που γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, σαφώς βλέπουμε πολύ περισσότερο τις λεπτομέρειες. Τέτοιου είδους λεπτομέρειες όμως τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να διορθωθούν.

 

Κοιλιοπλαστική με συνοδές ασθένειες

Ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιολογικά προβλήματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Τα διαβητικά άτομα μπορούν να προβούν στην διαδικασία αυτή χωρίς πρόβλημα, εάν ο διαβήτης τους είναι κι έχει υπάρξει απόλυτα ρυθμισμένος.

Σε περίπτωση αρρύθμιστου διαβήτη θα πρέπει κανείς να εκτιμήσει το χρονικό διάστημα και το βαθμό στον οποίο ο διαβήτης ήταν αρρύθμιστος.

Άτομα με καρδιολογικά προβλήματα, επίσης, θα πρέπει να προσέξουν, διότι η αδρεναλίνη και η ξυλοκαΐνη, που χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται διήθηση, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, σε περίπτωση που η καρδιά έχει υποστεί κάποια βλάβη στο παρελθόν.

Εάν βέβαια ένα καρδιολογικό πρόβλημα είναι ρυθμισμένο φαρμακευτικά και δεν έχει αφήσει λειτουργικά προβλήματα στο μυοκάρδιο μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα. Επίσης σημασία έχουν τα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή αλλά αντιπηκτικά, τα οποία πιθανόν κάποιος παίρνει για την αντιμετώπιση κάποιου καρδιολογικού προβλήματος. Άλλες ασθένειες, που μπορεί να επηρεάσουν, είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, όταν αυτός είναι αρρύθμιστος. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί σωστά ο θυρεοειδής και κατόπιν μπορεί κανείς να κάνει τη κοιλιοπλαστική.

Παρόμοιο θέμα ισχύει και για αναπνευστικά προβλήματα.

 

Ψυχολογικός παράγοντας στην κοιλιοπλαστική

Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ψυχικά ασταθή άτομα , με ψυχικά νοσήματα ή ακόμα και άτομα που βρίσκονται σε μία βεβαρημένη από ψυχολογικής πλευράς φάση της ζωής τους (θάνατος, διαζύγιο, απόρριψη από το περιβάλλον ή την εργασία κ.τ.λ.) δεν είναι κατάλληλα όχι μόνο για κοιλιοπλαστική, αλλά για οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση.

Καλό είναι να αναβάλλουν την όποια διαδικασία, για ένα μεταγενέστερο χρόνο, όπου  ο ψυχισμός τους θα έχει έρθει σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση.

Δεν είναι σπάνιο, άτομα που βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους, όπως π.χ διαζύγιο, να επιδιώκουν απεγνωσμένα να «ανακτήσουν έδαφος» μέσω μίας αισθητικής επέμβασης. Είναι δεδομένο ότι δεν θα λάβουν αυτό που περιμένουν από την όποια διαδικασία και η απογοήτευση είναι φυσικό επακόλουθο. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος επιδεινώνει την κακή ψυχολογική τους κατάσταση.

Η κοιλιοπλαστική είναι μία επέμβαση που θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα με το σώμα σας, αλλά αποκλείεται να διορθώσει όλα τα προσωπικά προβλήματά σας ή να σας κάνει πιο αποδεκτούς από το περιβάλλον σας ως προσωπικότητες.

Το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει θετικά μέσω της τόνωσης της αυτοπεποίθησής σας. Όμως δεν θα κάνει τους άλλους να σας δουν με διαφορετικό μάτι, από ό,τι σας έβλεπαν έως τώρα, εάν εσείς δεν «εκπέμψετε» κάτι διαφορετικό ως προσωπικότητα.

Εάν βλέπετε την αισθητική χειρουργική σαν το τελευταίο σωσίβιο, που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές της ζωή σας, να έχετε υπόψη σας ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί και μάλλον θα επιδεινώσει τον ψυχισμό σας παρά θα τον βοηθήσει.

Εάν εμπίπτετε στις κατηγορίες που προαναφέραμε ότι θα βοηθηθούν και δεν βρίσκεστε στις κατηγορίες που θα πρέπει να αποκλειστούν από την κοιλιοπλαστική, τότε η επέμβαση αυτή θα δώσει μία βελτίωση στην ψυχή και το σώμα σας.

Έχει μεγάλη σημασία η κρίση του Πλαστικού Χειρουργού, ο οποίος συνδυάζοντας τις ιδιαίτερες γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο και την πείρα του μπορεί να πει αν η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής πρόκειται να σας βοηθήσει.

  • Γενική αναισθησία

Πρόκειται για την αναισθησία εκείνη στην οποία δίνονται φάρμακα από την φλέβα ή αναπνευστικά, ώστε το άτομο να κοιμάται. Δεν υπάρχει συνείδηση και επομένως ούτε και η αίσθηση του πόνου.Πρόκειται  για ένα είδος αναισθησίας που προτιμούν πολλά άτομα, ιδίως όταν δεν θέλουν να αισθάνονται καθόλου τι γίνεται στο χειρουργείο, διότι τους προκαλεί άγχος.
Η γενική αναισθησία πρέπει απαραιτήτως να γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο. Σε υγιή άτομα το επίπεδο ασφαλείας είναι υψηλότατο.
Πολλά άτομα φοβούνται στην ιδέα ότι χάνουν τις αισθήσεις τους και ότι κάποιο μηχάνημα εκείνη την στιγμή τους συγκρατεί στην ζωή, όμως θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι, αντίθετα από ό,τι φαίνεται, η γενική αναισθησία σε υγιή άτομα παρέχει υψηλότατη ασφάλεια, διότι τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη. Τα πάντα είναι υπό έλεγχο και αντιμετωπίσιμα τη στιγμή που η επέμβαση γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο, ο οποίος κανονικά έχει προδιαγραφές για την αντιμετώπιση πολύ βαρύτερων  περιστατικών και με περισσότερες απαιτήσεις από ότι μία κοιλιοπλαστική σε ένα υγιές άτομο.

  • Επισκληρίδειος αναισθησία

Πρόκειται για το είδος της αναισθησίας εκείνο που χρησιμοποιείται κατά κόρον πλέον για τον ανώδυνο τοκετό. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που γεννούν χρησιμοποιούν αυτό το είδος της αναισθησίας, στο οποίο πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη πείρα. Η πείρα αυτή έχει βοηθήσει στο να θεωρείται  ασφαλέστατο είδος αναισθησίας, παρόλο που όταν βρισκόταν σε πολύ αρχικά στάδια η επισκληρίδειος είχε δυσφημιστεί από κάποια λίγα ατυχή περιστατικά. Σήμερα, είναι πλέον γνωστό ότι χρησιμοποιείται με εξαιρετική ασφάλεια σχεδόν σε όλους τους τοκετούς, αλλά και σε πάρα πολλές επεμβάσεις που αφορούν στην περιοχή του σώματος από την μέση και κάτω.
Στην επισκληρίδειο αναισθησία τοποθετεί ο αναισθησιολόγος ένα πολύ μικρό σωληνάκι κάτω από το δέρμα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης μέσω του οποίου διοχετεύει κάποια φάρμακα. Το άτομο που υφίσταται την διαδικασία μπορεί να είναι τελείως ξύπνιο, με απόλυτη συναίσθηση του χώρου ή να βρίσκεται σε κατάσταση ελαφράς καταστολής. Η επιλογή συνήθως είναι δική του, ανάλογα με το πως το άτομο αυτό αισθάνεται πιο άνετα. Η επισκληρίδειος μπορεί να διαρκέσει για πολλές ώρες, γιατί κατά περιόδους μπορεί ο αναισθησιολόγος από αυτό το σωληνάκι να διοχετεύει εκ νέου φάρμακα. Μετά το τέλος της επέμβασης σταματάει η χορήγηση φαρμάκων και το άτομο μπορεί να κινητοποιηθεί πλήρως λίγες ώρες μετά. Μετά την κινητοποίηση τα περισσότερα άτομα μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο για το σπίτι τους.

  • Τοπική Αναισθησία

Η τοπική αναισθησία ενδείκνυται κυρίως για μικρές περιοχές (μίνι κοιλιοπλαστική), διότι υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στην ποσότητά της. Οι ποσότητες τοπικής αναισθησίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μπορούν να καλύψουν περίπου την μισή κοιλιά και δεν ενδείκνυται για μεγάλες κοιλιοπλαστικές. Μπορεί η τοπική αναισθησία να φαντάζει κάτι το απλό, όμως μπορεί κανείς να πει ότι όντως είναι απλό μόνο όταν δεν ξεπέρνιουνται κάποιοι κανόνες. Εάν ξεπεραστούν οι ανώτατες δόσεις τοπικής αναισθησίας αρχίζει τότε να γίνεται επικίνδυνη. Είναι ένα είδος αναισθησίας που χρησιμοποιείται πολύ και σε νοσοκομείο, αλλά και στο ιατρείο. Πολλά άτομα θεωρούν ιδιαίτερα θελκτική την ιδέα να κάνουν μία κοιλιοπλαστική  με τοπική αναισθησία, όντας ξύπνια. Κάτι τέτοιο όμως είναι ψευδαίσθηση. Μερικοί γιατροί το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο marketing προκειμένου να κάνουν τα πράγματα να φαίνονται πιο εύκολα.
Η τοπική αναισθησία είναι ασφαλέστατη όταν κάποιος τηρήσει τις δοσολογίες που πρέπει.
Ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο δυσφημεί την κοιλιοπλαστική, είναι ότι πολλοί γιατροί, που δεν είναι πλαστικοί χειρουργοί, κάνουν κοιλιοπλαστικές. Επειδή αυτοί οι γιατροί δεν γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες αισθητικής του ανθρωπίνου σώματος, συνήθως τα αποτελέσματα είναι από πτωχά έως δυσφημιστικά για την επέμβαση αυτή.

  • Τοπική Αναισθησία με μέθη

Η τοπική αναισθησία μπορεί να συνοδεύεται από μέθη. Η μέθη, όπως απλά ονομάζεται η ενδοφλέβια αναλγησία, είναι ένας συμπληρωματικός τρόπος, που επιτρέπει στο άτομο που γίνεται η κοιλιοπλαστική να είναι πιο χαλαρό, δηλαδή λιγότερο αγχωμένο και να αισθάνεται ακόμη λιγότερο τον πόνο. Η μέθη θα πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο αναισθησιολόγο για λόγους ασφαλείας. Και σε αυτό το είδος αναισθησίας ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στην έκταση της περιοχής που πρόκειται να διορθωθεί όπως και στην τοπική αναισθησία.

 

Το ζητούμενο πάντα στην αναισθησία είναι η ασφάλεια. Όλες οι μέθοδοι αναισθησίας είναι ασφαλέστατες, όταν γίνονται υπό σωστές συνθήκες, όπως και όλες μπορούν να είναι μη ασφαλείς, όταν γίνονται πρόχειρα, σε όχι καλά οργανωμένο χώρο και από μη εξειδικευμένα άτομα. Όταν κάτι δεν πάει καλά ποτέ δεν φταίει το είδος της αναισθησίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε.
Το σωστό είναι να προτιμήσει κανείς την ασφάλειά του, έστω και αν αυτό κοστίσει λίγα χρήματα παραπάνω. Πολλές φορές κάποια άτομα προτίμησαν ακατάλληλες συνθήκες χορήγησης αναισθησίας και διενέργειας της επέμβασης, προκειμένου να εξοικονομήσουν  λίγες εκατοντάδες ευρώ. Πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του ότι τα λίγα χρήματα, που μπορεί να εξοικονομήσει τελικά, μπορεί να του κοστίσουν πολύ πιο ακριβά.
Στην χώρα μας ποτέ δεν υπήρξε ατυχές γεγονός στην κοιλιοπλαστική, όταν αυτή έγινε υπό σωστές συνθήκες.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;